Sunndal VGS > Nyheiter > 78.600 kroner til ungdomstiltak i Colombia

78.600 kroner til ungdomstiltak i Colombia

Gjennom årets Operasjon Dagsverk skal ungdom i Colombia jobbe for å snu fortiden. Gjennom utdanning og rettighetsopplæring skal de sørge for at historien ikke gjentar seg, og bringe fred til Colombia og fremtidens unge. Elever ved Sunndal vgs har bidratt med kr 78.600 til Operasjon Dagsverk sine tiltak.

snu fortida

Slik skal årets OD-prosjekt styrke ungdom i Colombia:

1.

Ungdom skal gå på trygge skoler

Skolen skal være en arena for læring, ikke militær rekruttering. Vi skal jobbe for at tidligere barnesoldater skal få komme tilbake til skolen og fullføre utdannelsen sin. Vi skal styrke ungdomsorganisasjoner som jobber for å beskytte elever mot overgrep. Gjennom å synliggjøre, dokumentere og anmelde overgrepene vil vi hindre at det skjer flere rettighetsbrudd.

Fordi ingen skal være redd for å gå på skolen.

2.

Ungdom skal ha kunnskap om sine rettigheter

Ungdom må kjenne sine rettigheter for å kunne gjøre krav på dem. Vi skal gi ungdom opplæring i egne rettigheter og i konflikthåndtering. Gjennom økt kunnskap, styrker vi ungdommens mulighet til å bidra til et mer rettferdig samfunn.

Fordi ingen skal oppleve overgrep.

3.

Ungdom skal påvirke politikk og være med å bestemme

Ungdom skal ha rett til å engasjere seg, uten å frykte for liv og helse. Vi skal støtte ungdomsorganisasjoner som arbeider for å fremme fred og demokrati og utdanne flere ungdomsledere. Ungdom er ikke bare fremtidens ledere, de er viktige aktører for endring her og nå. Gjennom opplæring i politisk påvirkning skal vi gi ungdom kunnskap om hvordan de kan utfordre sine myndigheter.

Fordi ingen skal trues til taushet.

Arbeidet med å skape et fredelig og trygt Colombia vil ikke lykkes hvis ikke ungdom inkluderes. Landet har vært herjet av borgerkrig i over 50 år- det er lenge! For 50 år siden var kanskje ikke foreldrene dine født en gang. Besteforeldrene dine hadde kanskje akkurat fått TV og bytta ut utedoen med innendørs vannklosett. Helt siden den gang har det vært borgerkrig i Colombia. Den langvarige konflikten har satt dype spor i landet, og preger hverdagen til dagens ungdom. Utdanning er det mest effektive våpenet som finnes for å endre samfunnet vi  lever i. Gjennom god utdanning blir en i stand til å tenke selv og stille kritiske spørsmål til sin egen situasjon og måten samfunnet er organisert på. Det er da man oppdager at bare fordi noe «alltid» har vært gjort på en  måte, så betyr ikke det at det er den riktige måten å gjøre det på. Kanskje vi kan gjøre det enda bedre!?