Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Sunndal VGS > Nyheiter > Krystallnatta

Krystallnatta

Elevar og tilsette ved Sunndal vgs markerte krystallnatta om morgonen fredag 10.11.2017.

Sigurd Bråten Gravem spela og sang, og Karen Berntsen Husby heldt appell

APPELL VED KRYSTALLNATTMARKERING

Natta mellom 9. og 10. november blir kalt Krystallnatta. Det var den natta i 1938 da den nazistiske tyske regjeringa iverksatte jødeforfølgelsen for fullt. Jødiske forretninger ble rasert, synagoger ble brent, jøder ble mishandla og slått i hjel. Titusenvis ble sendt til konsentrasjonsleirer.

 

De neste årene ble millioner av jøder systematisk forfulgt og drept. Vi må heller ikke glemme de slaviske folkeslagene, homoseksuelle, politiske fanger, funksjonshemmende, Jehovas vitne, og mange andre – veldig få mennesker passet i den trange rammen til nazistene.

 

Krystallnatta markerer begynnelsen på det enorme folkemordet som skjedde under 2. verdenskrig. Vi fikk et skifte: ord ble til handling. Hatprat og fordommer ble til systematisk forfølgelse og folkemord.

 

For to månende siden kom vi i tredje hjem fra Hvite busser, en 10 dagers busstur gjennom Polen, Tsjekkia og Tyskland. Der så vi hvor farlig det kan bli når en gruppe mennesker setter seg selv høyere enn andre.

 

Vi fikk sett konsentrasjonsleirene med egne øyne. Vi gikk under Arbeit Macht Frei-porten, vi så dem stripete fangedraktene og vi stod inne i gasskamrene. Ganske spesielt, og ganske vanskelig å ta innover seg.

 

Vi vet at nazistenes holdninger ikke døde ut med 2. verdenskrig. I dag finnes det nynazistiske bevegelser over hele verden, der en idé om at en type folkeslag er bedre enn andre står sentralt.

 

Vi ser det også i Norge, senest i sommer: 70 personer fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i Kristiansands gater mot det de kalte ”homolobbyen”. Demonstrasjonen vakte sterke reaksjoner, men Kristiansands befolkning fikk fort anledning til å svare – fordi en måneds tid etter Den nordiske motstandsbevegelsens besøk var det duket for årets Pride-parade i byen, og tusenvis av folk møtte opp.

 

For tiden har vi en situasjon i Myanmar som er skremmende lik Holocaust. Rohingya-muslimer blir tvunget på flukt, fordi de blir utsatt for vold, overgrep og drap. FN og Amnesty har gått så langt som å kalle tilstanden for etnisk rensing, som er akkurat det samme som vi så i nazi-Tyskland under krigen.

 

Vi minnes Krystallnatta hvert år for å hedre minnet til alle som ble offer for nazismen, men samtidig er det en viktig advarsel til oss.

Situasjonen i Myanmar viser at slike ideologier fortsatt kan få fotfeste den dag i dag.

 

Folkemord opp gjennom tidene har vært en konsekvens av intoleranse og mangel på respekt ovenfor andre – derfor er det viktig at vi ikke snur ryggen til når generalisering og fordommer mot enkelte folkegrupper slår rot.

 

Jeg vil til slutt lese et utdrag fra diktet Du må ikke sove av Arnulf Øverland:

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

Og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

Den urett som ikke rammer deg selv.